Zo, ik was vorige week weer een dagje vrijgelaten in de bossen van Nederland. Deze keer op de agenda: de bossen van Radio Kootwijk! Een gebied waar ik al vaak geweest ben, alleen nooit om te wandelen. Nee, drie jaar lang was ik in de eerste week van februari in Radio Kootwijk om te werken op het festival Grasnapolsky! De mooie natuur hier is dus geen nieuwigheidje meer voor me.

Ik begon in Hoog-Buurlo, hier op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer wilde ik de auto parkeren, naar de camping lopen en de dag erna weer terug. Ja, je leest het goed, ik heb een nachtje op de camping geslapen! Toen ik de parkeerplaats op reed zag ik al het welbekende bord van Staatsbosbeheer: “Geen toegang tussen zonsondergang en zonsopgang”. Dus ik zat daar wel een beetje mee, mijn plan in duigen. Nou ja, ik ben maar gewoon gaan wandelen en zou wel zien hoe het zou lopen. Gelukkig kwam ik onderweg twee boswachters tegen aan wie ik kon vragen hoe het nou precies zit. Ik had mijn plan voorgelegd en gevraagd of dat mocht. Nou dus niet helaas. De route werd daardoor een stukje korter maar daardoor niet minder leuk!

Het gebied waar ik doorheen liep is prachtig, er is een grote diversiteit van natuur, zo loop je tussen de loofbomen, dan heb je opeens kilometers grote vlaktes en dan opeens naaldbomen, soms zelf alles bij elkaar. Ja, Radio Kootwijk is mooi!

Ik hoor je wel al denken maar Radio Kootwijk is een dorpje nabij Apeldoorn die zijn naam dankt aan het grote zenderpark welke in de eerste helft van de 20e eeuw een van de belangrijkste zenderparken van Nederland was. Zes masten van ieder 212 meter hoog maakte verbinding mogelijk met de koloniën, met Nederlands-Indië in het bijzonder! Tijdens de oorlog was het een van de eerste locaties die de Duitsers in namen en daarna is het tot eind jaren ’90 in gebruik geweest als zenderpark, echter in 1980 is de laatste grote mast neergehaald. Tegenwoordig is het monumentale gebied eigendom van Staatsbosbeheer.

De wandeling had ook nog een bijzondere toevoeging.. Toen ik op een heuvel bij een bankje ging zitten om wat te drinken en te snacken hoorde ik in een keer explosies en geweerschoten. Dat was wel een beetje vreemd, tot ik erachter kwam dat ik bij een militaire schietbaan in de buurt zat. Best bijzonder om dat zo op de achtergrond te horen. Niet zacht maar best aanwezig ook!

Nog een klein stukje doorgelopen tot aan de Kathedraal, van daaruit weer in een grote lus terug naar de auto voor de volgende stap: naar de Harskamperdennen om te kamperen! Wat een leuke camping is dat, voor weinig geld kamperen in de natuur, niet zoals iedere andere camping voelde dit echt alsof je midden in het bos aan het kamperen was. Heel fijn!

Nét op tijd klaar met het opzetten van de tent want toen begonnen de druppels te komen. Niet zo veel nog gelukkig dus eerst even rustig eten. Voor in de Ardennen heb ik vriesdroogmaaltijden op de planning maar vandaag wilde ik gewoon zelf wat maken. Fusilli met spekjes en maggi blijft toch wel een gouden combi. Intens voedzaam wat de calorieën, koolhydraten en zouten betreft. Precies wat ik nodig had na zo’n dag! Daarna lekker onder de dekens gekropen, filmpje gekeken en maar lekker slapen.

Wakker worden was, ehm, apart. De geweerschoten waren weer terug. Blijft toch een ervaring om met zoiets op de achtergrond wakker te worden. Toen maar rustig aangekleed, ontbijtje gemaakt en vervolgens alles weer ingepakt. Terug naar de auto en op naar huis!

The facts..
Naam: Radio Kootwijk
Aantal kilometer: 10.4
Maximale hoogte: 124m
Minimale hoogte: 31m

Startplaats: Hoog-Buurlo
Eindplaats: Hoog-Buurlo

Datum van vertrek: 16-10-2019
Datum van terugkomst: 17-10-2019
Categorieën: HikesTraining

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.